当前位置: 首页 > 银行考试网 > 备考资料 > 综合知识 >

2021江苏农商行校园招聘:综合知识考试内容

时间:2020-06-05 来源:银行考试网 点击:
  江苏农商行综合知识考试内容:时政、金融(金融学和商业银行)、经济学、计算机、管理营销、法律等等。
  1)时事政治—主要考2019年7月--考前一周的时事政治。考生可以关注银行招聘网公众号查询最新时政资讯。
  【2019年江苏农商行真题】※中国人民银行和(  )签署了《关于使用债务工具中央结算系统发行中国人民银行票据的合作备忘录》,主要内容是便利央行在离岸人民币市场发行央行票据,这意味着已经暂停5年的货币政策操作工具(发行央票)将再度被重启。
  A.新加坡亚太交易所                     B.澳门金融管理局
  C.美国联邦储备委员会                   D.香港金融管理局
  答案:D
  2)金融基础知识(单选9题,多选8题)-考试内容为金融学(货币银行学、国际金额学、金融市场与机构)、商业银行业务与管理等。
  【2019年江苏农商行真题】
  ※国际货币基金组织认为的货币可兑换,主要是指(  )可兑换。
  A.完全         B.经常项目         C.商品项目         D.资本项目
  答案:B
  【东吴教育解析】根据国际货币基金组织协定,成员国如接受第八条款规定的义务,则该国成为国际货币基金组织第八条款成员国,其货币将被视为可兑换货币。该条款主要内容包括:(1)不得对经常性国际交易的付款和资金转移施加限制,(2)不得实施歧视性货币措施或复汇率措施;(3)成员国对其他国家所持有的本国货币,如对方提出申请并说明这部分货币结存系经常性交易中获得的,则应予购回。国际货币基金组织的货币可兑换类型主要是指经常项目可兑换。
  ※(多选)在下列选项中,属于金融危机基本类型的有(  )。
  A.系统性金融危机        B.银行业危机      C.债务危机        D.货币危机
  答案:ABCD
  【东吴教育解析】根据国际货币基金组织(IMF)对金融危机的定义,金融危机可以分为几种广义类型:(1)货币危机,指对某种货币购买力或汇兑价值的投机性冲击导致货币币值的急剧下降,而当局为维护本币币值又迅速地耗尽外汇储备或提高利率。(2)银行业危机,指实际或潜在的银行运行障碍或违约导致银行中止其负债的内部转换,储户对银行丧失信心从而发生挤提,银行最终破产倒闭或需要政府提供大量援助。(3)系统金融危机,指由于市场有效运行功能的削弱导致的金融系统的严重破坏,进而对实体经济部门产生重大影响。(4)外债危机,指一国不能偿付其国外债务,包括主权债务和私人债务等。
  3)经济学-微观经济学和宏观经济学;题量:单选5题,多选8题。
  【2019年江苏农商行真题】
  ※第一福利定理要求市场是(  )的形态。
  A.竞争性         B.供需平衡        C.不完全垄断         D.垄断
  答案:A
  【东吴教育解析】福利经济学第一定理保证了竞争市场可以使贸易利益达到最大,即一组竞争市场所达到的均衡分配必定是帕累托有效配置。
  ※(多选)居民消费水平主要通过消费的物质产品和劳务的数量和质量来反映。其中平均消费量的价值指标包括(  )。
  A.平均每人用于各项生活消费的支出
  B.平均每百户耐用消费品拥有量
  C.平均每人生活消费额
  D.平均每人消费基金
  答案:ACD
  【东吴教育解析】居民消费水平的主要指标有:(1)平均实物消费量指标:消费品的消费量、平均每百户耐用消费品拥有量、人均居住面积、平均每人生活用水量、平均每人生活用电量等;(2)现代化生活设施的普及程度指标:自来水普及率、煤气普及率、平均每百户主要家用电器拥有量、电话普及率等;(3)反映消费水平的消费结构指标:居民生活消费支出中食品的比例、居民生活消费支出中文化生活服务支出比例、不同质量消费品的消费比例等;(4)平均消费量的价值指标:平均每人消费基金、平均每人生活消费额、平均每人用于各项生活消费的支出等。
  4)管理与营销,题量:单选4题,多选6题
  【2019年江苏农商行真题】
  ※企业向社会提供产品或服务,不仅要满足消费者的眼前需求和欲望,而且要符合消费者和社会的最大长期利益,求得(  )。
  A.政府利益       B.企业利益      C.社会长远利益         D.以上都不对
  答案:C
  【东吴教育解析】社会营销观念认为:企业向社会提供产品或服务,不仅要满足消费者的眼前欲望和需要,而且要符合消费者和社会的最大长期利益,求得企业利益、消费者利益和社会长远利益 三者之间的平衡。
  5)法律,题量:单选2题,多选3题
  【2019年江苏农商行真题】
  ※公司清算时,债权人对清算组核定的债权有异议的,可以要求清算组重新核定。清算组不予重新核定,或者债权人对重新核定的债权仍有异议,债权人应当起诉的被告是(  )。
  A.公司          B.清算组        C.公司全体股东        D.公司法定代表人
  答案:A
  【东吴教育解析】根据《最高人民法院关于适用<中华人民共和国公司法>若干问题的规定(二)》的规定,公司清算时,债权人对清算组核定的债权有异议的,可以要求清算组重新核定。清算组不予重新核定,或者债权人对重新核定的债权仍有异议,债权人以公司为被告向人民法院提起诉讼请求确认的,人民法院应予受理。
  6)计算机,题量:单选5题
  【2019年江苏农商行真题】
  ※因特网电子邮件系统中,用于电子邮件传送协议的是(  )。
  A.SMTP          B.POP3           C.IMAP          D.ICMP
  答案:A
  【东吴教育解析】电子邮件应用程序在向邮件服务器发送邮件时使用简单邮件传输协议SMTP(Simple Mail Transfer Protocol)。
  7)英语,题量:单选20题
  【2019年江苏农商行真题】
  1.__________ broader considerations of the study, participants in the first study completed the 60-item versions of the neuroticism and conscientiousness subscales.
  A.Giving     B.Given     C.Having given     D.To give
  答案:B
  【东吴教育解析】本题考察同根词辨析。句子的逗号之前是状语成分:考虑到这项研究的广泛性,应当选择B选项(鉴于,考虑到)。
  Your cover letter is the first thing employers see when they open your materials. Avoid these 6 mistakes, and make your first impression a good and lasting one.
  Mistake No. 1: Overusing 'I'
  Your cover letter is not your autobiography. The focus should be on how you meet an employer's needs, not on your life story. Avoid the perception of being self-centered by minimizing your use of the word "I," especially at the beginning of your sentences.
  Mistake No. 2: Using a Weak Opening
  When writing a cover letter, job seekers frequently struggle with the cover letter's opening. This difficulty often results in a feeble introduction lacking punch and failing to grab the reader's interest. Consider this example:
  Weak: Please consider me for your sales representative opening.
  Better: Your need for a top-performing sales representative is an excellent match to my three-year history as a top-ranked, multimillion-dollar producer.
  Mistake No. 3: Omitting Your Top Selling Points
  A cover letter is a sales letter that sells you as a candidate. Just like the resume, it should be compelling and give the main reasons you should be called for an interview. Winning cover letter tips include emphasizing your top accomplishments or creating subheadings culled from the job posting, especially with numbers / details. For example:
  Your Ad Specifies: Communication skills
  I Offer: 5 years of public-speaking experience and an extensive background in executive-level report.
  Your Ad Specifies: The need for a strong computer background.
  I Offer: Proficiency in all MS Office applications with additional expertise in Web site development and design.
  Mistake No. 4: Repeating Your Resume Word for Word
  Your cover letter shouldn't regurgitate what's on your resume. Reword your cover letter statements to avoid dulling your resume's impact. Consider using the letter to tell a brief story, such as "My Toughest Sale" or "My Biggest Technical Challenge."
  Mistake No. 5: Forgetting to Customize
  If you're applying to a number of similar positions, chances are you're tweaking one letter and using it for multiple openings. That's fine, as long as you customize each letter. Don't forget to update the company, job and contact information -- if Mr. Jones is addressed as Ms. Smith, he won't be impressed.
  Mistake No. 6: Ending on a Passive Note
  When possible, put your future in your own hands with a promise to follow up. Instead of asking readers to call you, try a statement like this: I will follow up with you in a few days to answer any preliminary questions you may have. In the meantime, you may reach me at (555) 555-5555.
  1.What magazine column might the article be in
  A.Culture     B.Career advice     C.Business     D.Finding a job
  答案:D
  【东吴教育解析】题干是问这篇文章很有可能出现在杂志的哪一个部分。从文章第一段Your cover letter is the first thing employers see when they open your materials. Avoid these 6 mistakes, and make your first impression a good and lasting one可知,这篇文章是在建议读者在写简历中的求职信时,应该注意到这封信是简历的第一部分,因此应该避免六个常见的错误,以便给别人留下一个良好的持久的印象;因此这篇文章是在给求职者给出建议。D选项(找工作)正确。
  2.According to the article, which is NOT one of the reasons that using "I" voice is not preferable in a cover letter?
  A.Because it is how you meet an employer's needs that matters.
  B.Because using "I" voice would sound very self-centered.
  C.Because "I" voice sounds less professional in a job seeking.
  D.Because the employer will not care about your life story.
  答案:C
  【东吴教育解析】根据题干中的关键词using "I" voice is not preferable in a cover letter 可以定位到文章中所提到的第一个错误。作者认为Your cover letter is not your autobiography. The focus should be on how you meet an employer's needs(对应A选项), not on your life story(对应D选项). Avoid the perception of being self-centered(对应B选项) by minimizing your use of the word "I," especially at the beginning of your sentences. 唯独没有提到的就是C选项。
  4.If the job description specifies that "English proficiency", which of the following is most suitable for the cover letter?
  A.TOEFL 112, CET 666
  B.English: proficient
  C.Language learnt: English, German, French
  D.Five years of public-speaking experience
  答案:A
  【东吴教育解析】本题是一道推理题。根据题干中的关键词If the job description specifies that "English proficiency" 可以定位到作者建议读者避免的第三个错误。作者认为求职者应该尽可能详细地用numbers / details(数字或细节)描述自己的才能,譬如Your Ad Specifies: Communication skills;I Offer: 5 years of public-speaking experience and an extensive background in executive-level report. Your Ad Specifies: The need for a strong computer background;I Offer: Proficiency in all MS Office applications with additional expertise in Web site development and design. 因此针对良好的英语能力,不妨直接说明英语能力考试中获得了什么样的成绩。A选项(托福112分,CET666分)正确。
  5.Which of the following is the most suitable title for the article?
  A.Six common cover letter mistakes to avoid
  B.How to make your cover letter stand out: Cover letter makeover
  C.Cover letter etiquette: What should your cover letter say?
  D.Cover letter examples & tips
  【东吴教育解析】答案:A 文章在第一段就明确说了Avoid these 6 mistakes, and make your first impression a good and lasting one. 避免六个常见的错误,给人留下深刻的好印象;因此A选项(要避免的6个求职信错误。)

热门标签: 2021校园招聘 考试内容 综合知识 江苏农商行

最新推荐

银行招聘网

东吴教育 · 银行考试官方微信

+ 立即关注

热门招聘关注查看 备考干货关注查看 实时互动关注查看

  • 官方微博 +关注
  • 备考交流群 +加入
  • 银行招聘信息发布网站 银行招聘网 CopyRight 2004-2019 南京东吴教育咨询有限公司 版权所有 网站地图 苏ICP备15008912号-5